Kamera
| Makale İçeriÄi |
|---|
| Kamera |
| Film Boyutuna Göre Kameralar |
| Film Kamerasının Bölümleri |
| Film Kamerasının Bölümleri 2 |
| Kameraya Objektif Takılması |
| Kasetler |
| Güç Kaynakları,Motorlar |
| Tüm Sayfalar |
Film Kamerası
Film icadından bile önce el ile bir tambur üzerine çizilen resimleri belli bir hızla döndürerek kısa zamanlarda görüntüleri hareketlendirme olayı biliniyordu. BaÅka bir yöntem ise kartonların üzerine çizilen resimleri aynı düzlem üzerinde ve belli bir hızda arka arkaya çevirerek elde edilen hareketli makinelerdi. Bu yöntem günümüzde halen karton film çizen grafikerler tarafından kullanılmaktadır.
Film icat edilip, bir anlık görüntü film düzlemine kaydedilerek elde edilen fotograf görüntüsünden sonra bilim adamları hareketli konuların görüntülerini kaydetmek üzere yarıÅtılar. Yapılması gereken en önemli hazırlık filmlerin yaprak halinde deÄil, bir rulo halinde ve metrelerce uzunlukta imal edilmesiydi. Uzun film imalatı yapıldıktan sonra bu filmlere görüntü kaydedecek bir mekanizmanın icat edilmesi gerekiyordu. Fotograf makinesi üreticileri bu konuya çok yatırım yaptılar ve sonunda modern film kameralarının ataları ortaya çıktı. Film bir objektifin önünden el ile sarılarak geçiriliyordu. Kameraman senkron tutturabilmek için içinden Åarkı söylemek zorunda kalırdı. Tabii ki senkron tutmuyordu. Daha sonra zemberekli makineler icat edildi. Bu kameralarda kameraman önce sanki saat kurar gibi bir yayı kuruyordu, bu yay boÅalırken diÅliler yardımıyla filmi hareket ettiriyordu. Kameraman yayı devamlı kurmak zorunda kalıyordu. Fakat bu sistem de senkronu saÄlayamıyordu.
Bu arada yapılan çalıÅmalarda arka arkaya hareket eden film karelerinde saniyede geçen kare sayısı 25 adet olduÄunda insan gözü yanılarak hareketi devamlı gibi algıladıÄı hesaplandı. Bu teorinin film kameralarına uygulanması uzun sürmedi ve saniyede 25 kare fotograf pozlayacak Åekilde kamera mekanizmaları üretildi.
Bu kameralar aynı zamanda günümüzde kullanılan modern kameraların teorisini de oluÅturdu.
İlk Film Kameraları
Bu gün kullanılan ve elektronik destekli modern kameralar üretilene kadar basit, zemberekli sistemler kullanılarak kurulan ve kameramanın pozlanan görüntüye tam hakim olamadıÄı kameralar ile film çekildi.
Film Kamerası ÃeÅitleri
Film kameraları enerjisine, vizörüne ve kullandıÄı film boyutuna göre sınıflandırılır.
Film kameraları üretilirken elektroniÄin yardımıyla video sinyali üretilmekte ve monitör yardımıyla görüntü seyredilmektedir. Uzaktan kumanda devreleri yardımıyla netlik, diyafram ve zum kontrol edilebilmekte, bu sayede film kameraları hata oranını azaltarak kullanılabilmektedir.
Enerjisine göre: Mekanik Kameralar , Elektrik ile ÃalıÅan Kameralar
Vizörüne göre: Refleks Kameralar, Refleks Olmayan Kameralar
Film Boyutuna göre: 8mm, 16mm, 35mm, 70mm, I-Max
- 8mm Film Kameraları: Kullandıkları filme göre normal 8mm ve süper 8mm film kullanan kameralar olarak iki çeÅittir. Normal 8mm kameralarda çift perfore'li 16 milimetrelik filmi yan yana iki kez kullanırlar. Film banyo edildikten sonra ikiye ayrılarak eklenir ve normal 8mm film durumuna gelir. Kameranın kullandıÄı film genelde 15 metredir. Süper 8mm film ise kapalı, hazır kasetler içinde imal edilmiÅlerdir. Normal 8 milimetrelik filme oranla resim çerçevesi boyutları daha geniÅtir.
- 16mm film kameraları: Genel olarak televizyonlarda kullanılmıÅlardır. Elde edilen görüntünün sinema perdesi kadar büyütülmemesi nedeniyle televizyonda iyi sonuç vermiÅlerdir. Bu nedenle ilk televizyon yayınlarında kullanılan görüntüler 16 mm kameralarla çekilmiÅtir.
- 35mm film kameraları: Sinema filmlerinde kullanılan kameralardır. Kullandıkları filmin geniÅliÄi görüntünün sinema perdesi kadar büyütülebilmesine imkan verdiÄinden sinema sektöründe halen en çok kullanılan kameralardır.
- 70mm film kameraları: Görüntü kalitesinin artması amacıyla tercih edilen kameralardır. Günümüzde bilgisayar ortamında sinema filmleri üzerinde deÄiÅiklik yapmak amacıyla kullanılan film formatının büyük olması tercih edilmektedir. Filme pozlanan görüntü 65mm olduÄu halde optik ses kaydedilen bölüm ile birlikte 70mm haline gelir.
- I-MAX film kameraları: Imax kameralar 15 / 70 filme uygun olarak tasarlanmıÅ. Imax kameraları kullanılan filmin hacmi ve aÄırlıÄından dolayı normalden çok büyük ve aÄır oluyor, vah kameraman ve asistanların haline!.. Bir fikir olsun diye aÄırlıkları verelim, gözünüzü korkutmak gibi olmasın ama normal Imax kamerası 19 ile 45 kg arası 3D kameralar ise 109 kg. Tabii ki son yıllarda ilk zamanlarda kullanılanlara göre daha saÄlam ve hafif malzemelerden yapılmaya baÅlandı. Dolayısı ile kameralar hafifleÅti ve küçüldü. Ãyle ki steadicam çalıÅmaları için bile Imax kamerası yapıldı. Ama yinede Imax filmlerini izleyenler çok kıvrak, hızlı kamera hareketleri olmadıÄını hemen fark edecekler.
Kameraların en önemli özelliklerinden biride diÄer kameralar gibi filmi düÅey deÄil de yatay olarak pozlaması.
3 Boyutlu (3 D) çekimler için ise aynı gövde içinde insanın iki gözünün açısına uygun biçimde yerleÅtirilmiÅ iki ayrı objektif ve iki ayrı film mekanizması tasarlanmıÅ. Her objektif kendine ait filmi pozluyor. Her 3D filmde aslında aynı resim yatay açı farklı iki ayrı film olarak stereoskopik çekiliyor.
Film Kamerasının Bölümleri
Film kameraları birçok parçanın ve bölümün birbiri ile uyumlu çalıÅması sayesinde film çekim iÅlemini gerçekleÅtirirler. Bu bölümlerin ayrı ayrı çalıÅma prensiplerini bilmek gerekir. Bütün bölümleriincelediÄimizde film kameralarının mükemmel yapılarından etkileneceksiniz.
Vizör.Vizörün Türkçe karÅılıÄına Bakaç diyebiliriz. Viewfinder veya vizör kamera objektifinde oluÅan ve film düzlemine düÅen görüntünün kameraman tarafından görülmesine yarayan bir optik ve ayna düzenidir. Görüntüsü çekilen konunun çekim sırasında kameraman tarafından kontrol edilmesine olanak verir. Vizör teknolojileri iki ayrı grupta incelenebilir. Refleks ve refleks olmayan vizörler.
Refleks olmayan vizörler
Objektiften film düzlemine düÅen ıÅıÄın görülemediÄi, ayrı bir lens veya objektiften görüntünün izlenebildiÄi, film düzlemine düÅen görüntü ile vizör görüntüsü arasında bir açının bulunduÄu vizörlerdir. Kameraman refleks olmayan vizörden baktıÄında film üzerine düÅen görüntüyü göremez. Bu nedenle netleme iÅlemi göz ile yapılamaz ve kontrol edilemez. Refleks olmayan vizörlerde kameraman netlik yapabilmek için metre ile ölçüm yapmak zorunda kalır. Refleks olmayan ama geliÅtirilmiÅ vizörler basit bir Galileo dürbününden baÅka bir Åey deÄildir. Kameramanın tespit ederek konuya göre taktıÄı objektifin görüŠaçısı ile eÅdeÄer görüntüyü kameramana iletirler. Bu tip vizörlerde de paralaks hatası bulunur ve düzeltme iÅlemine gerek vardır.
Refleks vizörler
Objektiften geçen ıÅık, örtücü üzerinde bulunan bir ayna yardımı ile 90º kırılarak görüntünün vizörden izlenebilmesi için oküler baÅlangıcında bulunan prizmaya gönderilir. Ãok çeÅitli konveks ve konkav merceklerin bulunduÄu oküler içinden geçen ıÅık, vizörün baÅlangıcında bulunan buzlu cam üzerine düÅürülür.
Refleks aynaları imal türlerine göre örtücü üzerinde veya örtücü ile objektif arasında hareket edebilen mekanik bir bölümdür. Kamera gövdesinde bulunan ve refleks aynasından kırılarak gelen ıÅınları, vizör içinde saptıran Prizma sabit olup bir yüzü aynalaÅtırılmıŠveya aynadan yapılmıÅtır.
Refleks vizörü tamamlayan diÄer bir bölüm de opal camdır. Görüntünün gözle izlenebilir duruma geldiÄi bir cins buzlu camdır. Bu buzlu cam üzerinde Format denilen film karesi gibi 3/4 oranlı dikdörtgen Åeklinde bir çizgi çerçeve bulunur. Vizörden bakıldıÄında netlik ve kompozisyon bu buzlu cam üzerine düÅen görüntüden izlenir. Bu çerçeve projeksiyon formatıdır.
Bu format üzerindeki dikdörtgen çizginin içinde ayrıca dikdörtgen bir çerçeve daha bulunur. Bu çizgiden oluÅan çerçeve ise televizyon çekimlerinde kullanılan film karesi veya çerçevesidir. Biz buna uygulamada Televizyon Formatı diyoruz.
Ãekilen filmlerdeki optik yolla elde edilen ve filme kaydedilen görüntü televizyonda yayınlanırken elektronik sinyallere dönüÅecek ve biz alıcılarımızda bu görüntüyü izlerken yayın stüdyolarında film gösterme cihazları ( Tele-Cine Cihazları ) gösterim sırasında film karesini belli oranlarda kesecektir. Bu oran sabit bir deÄerde olduÄundan televizyon çekimlerinde kullanılan film kamerası vizörlerinde televizyon formatı da bulunur. Kameranın çerçeveleme iÅlemini televizyon formatına göre yaparak bu hatayı engelleyecektir.
Refleks vizörlerin optik yapılarında konveks ve konkav mercek sistemleri kullanılmaktadır. Günümüzde geliÅtirilmiÅ refleks vizör yapıları, hem parlaklık hem de rahat görüntü verebilecek niteliktedir. Arriflex kamera vizörleri refleks olup görüntüyü on kez büyütürler.
Bu büyütme yapılarında bulunan mercek sistemlerinden kaynaklanmaktadır.
Vizör sistemi 360º dönebilecek Åekilde tasarlanan oküler bölümden de imal edilmektedir. Kameramana çekimlerde çerçeve emniyeti ve rahatlık saÄlayan bu bölüme Periskobik Vizör diyoruz.
Refleks vizörler hakkında bilinmesi gereken en can alıcı nokta ise çekim sırasında gözün vizör lastiÄini tam olarak kapatması gereÄidir. Göz ve vizör lastiÄi arasında kalan boÅluktan içeri giren ıÅık filmi pozlayacaktır. Bu giren ıÅık görüntü üzerinde kontrastlıÄın düÅmesine, sis tabakası gibi gri bir tabaka oluÅmasına neden olacaktır. Renkli filmlerde ise bu sis tabakası mavi renkte meydana gelecektir ve görüntüyü olumsuz yönde etkileyecektir. Kameraman refleks vizör sistemi bulunan kamerada çekim sırasında gözünü ayıramaz.
Ãzel durumlarda örneÄin steadicam kullanırken görüntü monitörden takip edilir ve kamera vizöründe bulunan diyafram Åeklindeki kapak kapatılarak siyah bant ile bantlanır. Bu sayede vizörden ıÅık girmesi engellenir. Aynı durum animasyonlarda kullanılan film kameralarında uygulanır.
Refleks vizörlere kameramanın veya görüntüye bakacak kiÅinin gözlük kullanamayacaÄı düÅünülerek Diyoptri bölümü eklenmiÅtir. Bu bölüm vizör lastiÄi altında bulunan ayrı bir mercek sistemidir. Bu sayede kameraman göz bozukluÄuna göre Diyoptri Ayarını yaparak net görebilmektedir.
Film KızaÄı ( Aperture Plate ) . Kamerada kullanılan filmin eni ölçüsünde olan kızak, filmin düzgün bir Åekilde yol almasını saÄlayan özel alaÅımlı çelikten imal edilmiÅ film duyarkatının çizilmesine olanak vermeyen ve en önemli kamera bölümlerinden biridir. Kameranın belirli bir süre kullanımından sonra özel ölçüm cihazları ile ölçülerek filmin akıÅından dolayı çeliÄi aÅınan film kızaÄı yenisi ile deÄiÅtirilmelidir. Bu ölçüm yapılmadıÄı ve film kızaÄı aÅındıÄı anlaÅıldıÄı halde deÄiÅtirilmediÄi zaman kamera net olmayan çekimler yapacaktır.
Baskı ( Rear Pressure Plate ): Film kızaÄı içinde akan filmi tam bir düzlem durumuna getiren, kızak baskısıdır. Bu baskılar son derece hassas bir yay sistemi ile donatılmıÅlardır. Aynı kızak aÅınması gibi, bu baskıların da belirli süreler sonunda ölçümleri yapılıp istenilen ölçüde baskı yapmıyorsa deÄiÅtirilmesi yapılmalıdır. Baskının gevÅemesi durumunda net olmayan çekimler yapılır. Baskının film üzerine fazla güç uygulaması ve filmi sıkıÅtırması durumunda film üzerinde çizilmeler, biraz daha baskı yüzünden filmde parçalanmalar olacaktır.
Ãekici Tırnak ( Griff veya Pull - Down Claw ) : Filmlerin yanlarında bulunan kenar deliklerine ( Perfore ) takılarak, film kızaÄı içinde filmin akıÅını saÄlayan, her film karesini pozlamak için görüntü penceresi önüne çeken ve kameranın diÄer bölümleri ile uyum içinde çalıÅan mekanik sistemdir. Ãzellikle Arriflex kameralarda tırnak haricinde bir de sabitleme tırnaÄı ( Registation Pin ) bulunur. TırnaÄın perforeye takılarak görüntü penceresi önüne çektiÄi film karesini sabitleme tırnaÄı da baÅka bir perforeye takılarak pencere önünde tutup pozlanması için saÄlıklı bir sistem oluÅturur
Objektif Yuvası ( Lens Mount ): Kamera objektifinin kamera üzerinde takıldıÄı yuvadır. Bu yuvalara ayrıca Bayonet diyebiliriz. Her kamera üreticisi kamera gövdesine kendine özgü bir objektif yuvası monte ederek satıÅa çıkarır. Bu orjinal bayonet üreticinin anlaÅmalı veya tavsiye ettiÄi piyasada bulunan ve kullanılan objektiflere uygundur. Kamera üreticisinin kamera üzerine taktıÄı bayonet baÅka objektifler için uygun olmayabilir. Bu nedenden kameramanın elinde bulunan objektifleri kullanmak için bayoneti deÄiÅtirmesi gerekebilir. Bu sayede fotograf makineleri için üretilmiÅ objektifler, özellikle tele ve zumlar film kameralarında kullanılabilir.
Kameraya objektif takılması ve çıkarılması
Objektif yuvasına objektif takılması için kamera gövdesinde bayonet üzerinde yer alan kilit döndürülerek açılır. Bu sırada objektifin tutulması gerekir çünkü bu kilit açılır açılmaz objektif boÅta kalır. Objektif gövdesi geriye doÄru çekilerek çıkarılır. Ãıkarılan objektifin yerine kapak veya yeni bir objektif takılarak kilit kapatılır.
Takometre - Counter â Sayıcı : Kameralarda birim zamanda ( saniye olarak ) film penceresinden kaç karelik film geçtiÄini belirten göstergedir. Kameramıza deÄiÅken devirli motor taktıÄımızda, film penceresi önünden geçen birim zamandaki kare sayısını bu göstergeden okuyabiliriz. Bu göstergeler deÄiÅik deÄerler arasında çalıÅabilecek Åekilde üretilmiÅtir. Arriflex kameralarda 0 - 50 deÄerleri arasındadır.
Yeni üretilen kameralarda digital ( sayısal ) olarak bir display üzerinde ıÅıklı olarak counter bulunmaktadır. Bu counter saniyede kaç karenin geçtiÄini göstermektedir. Kare sayısı azaltıldıÄında veya arttırıldıÄında resetlenerek kamera çalıÅtıktan sonra film penceresinden pozlanan kare sayısı görülebilir. Bu geliÅmiÅ counter elektronik devre ile denetlenmektedir ve hafızası vardır. Bu hafıza Åasesinde daha önce çalıÅılan kare sayısı hafızaya alınarak denetlenebilir
DeklanÅör ( Motor Switch ) : Kamerayı çalıÅtırma düÄmesidir. Kameranın güç kaynaÄından gelen enerjiyi açıp kapatmaya yarar. Aküden gelen enerji motora baÄlıdır ve motor yardımı ile kameranın mekanik bölümlerinin hareketi saÄlanmaktadır. Kameranın sol tarafında ve kameramanın kolay eriÅebileceÄi bir yerde bulunan deklanÅör hafif bir parmak basıncıyla çalıÅabilecek niteliktedir
Ãrtücü ( Shutter / Obtüratör ) : İyi bir görüntünün elde edilebilmesi için, kamera objektifinden gerekli miktarda ıÅıÄın gerekli sürede geçmesi gerekir. Bu gerekli miktardaki ıÅıÄın gerekli geçiÅ süresi kamera gövdesinde bulunan ve hareketli bir mekanizma olan örtücü ile saÄlanır.
Genellikle refleks kameralarda bu hareket dairesel, refleks olmayan kameralarda ise yatay veya dikey harekete sahiptir. BilindiÄi gibi fotograf bir anın saptanmasıdır. Kamera hareketli fotograflar çeken, akıp giden bir filmi pozlandıran yapıdadır. IÅıÄa karÅı duyarlı filmin ıÅık etkisine bırakılma süresi saniyenin kesirleri ile ölçülür. O halde görüntünün film üzerine düÅen pozlama zamanını tayin etmek ve film akıÅı halinde objektif lensini dolayısıyla film penceresini kapatarak filmin pozlanmasına yani ıÅıklamaya engel olmak örtücünün görevidir. Refleks vizörlü kameralarda görüntüyü vizöre bakarak aktarabilmek için örtücü üzerinde veya önünde refleks aynası bulunur.
Sabit Ãrtücüler
En çok kullanılan tipleri 170º - 180º merkez açılı, dairesel metal bir parça halindedir. Sabit örtücüler yarım dairesel oldukları gibi, 90º merkez açılı kapalı ve 90º merkez açılı açık kısımların karÅılıklı oluÅturduÄu kelebek örtücü biçiminde de olabilirler.
Bu iki tip örtücünün yarım daire biçiminde olanı 360º tam döndüÄünde film üzerinde bir görüntü karesi ile bir de dekadraj oluÅur.
Dekadraj : Film üzerindeki görüntünün yüzeyini sınırlayan, 3/4 oranında dikdörtgen meydana getiren doÄruların alt alta olma durumlarında görüntü kareleri arasında kalan bölümdür.
Kelebek biçimli örtücü taÅıyan bir kamerada, film üzerindeki bir karelik görüntünün oluÅumu, 90º merkez açılı açık kısmın görüntü penceresi önünden geçiÅi anındadır. Ãrtücünün bu 90º merkez açılı açık kısmını takip eden 90º merkez açılı kapalı kısmın film penceresi önünden geçiÅi anında film de akıŠhalindedir. Bu bir karelik görüntüyü takip eden dekadraj 90º merkez açılı kapalı kısmın film penceresi önünden geçiÅi ile olur. Bu sonuca göre kelebek biçimli örtücünün 360 derecelik tam bir dönüÅü sırasında film Åeridi üzerinde iki film karesi ve iki dekadraj meydana gelir.
DeÄiÅebilir Ãrtücüler
Ana yapıları sabit örtücüler gibidir. Aralarındaki tek fark hem yarım daire hem de kelebek biçimli örtücülerin açık ve kapalı kısımlarının merkez açıları dıÅarıdan verilen komut ile deÄiÅtirilebilmesidir.
ÃrneÄin : 170º merkez açılı bir kısmı açık olan yarım daire biçimli bir deÄiÅir örtücünün kapalı kısmı, merkez açısı 360º - 170º = 190º olur. DıÅarıdan müdahale ile bu örtücünün 170º, 150º, 100º, 50º, 30º ve 5 dereceye kadar düÅürülebilir.
Televizyon için : Yarım daire biçimli örtücüye sahip kameralarda bir saniyede 360 derecelik 25 tam dönü'dür.
Tambur ( Sprocket Guide ) : Motordan aldıÄı güç ile filmi bir yönden çekip, diÄer tarafa aktaran ve filmi dengede tutan, üzerinde film kenar deliklerine uygun diÅler bulunan diÅli bir çarktır. Ãekici tırnaÄın hareketleri çok hızlıdır. AÅaÄı hareketinde film gerçek bir darbe ve çekiÅle karÅı karÅıyadır. Bu darbe ile filmin yırtılmaması için kızaÄın üst ve alt kısımlarında filmin bol bırakılması gerekir. Bu bölümlerde bırakılan filme bukle denir. Buklelerden kızaÄın üstünde kalanının devamlı beslenmesi gerekir. KızaÄın altında kalan buklenin, pozlanmıŠfilmi saran kaset içine toplanması ve makara tarafından küçültülmemesi için bukle uzunluklarının sabit tutulması gerekir.
Kamerada tek tambur bulunuyorsa iki iÅlem bir arada yapılıyor demektir. Tek tambur bir yönlü dönüÅüyle ham film ( pozlanmamıŠfilm ) rulosundan çekerek üst bukleyi besler. Alt bukleyi sabit tutarak pozlanmıŠfilmi sarma makarasına gönderir. İkili tambur sisteminde bu iki iÅi ayrı tamburlar yapar. Arri 16 BL veya Cinema Products CP 16 R kameralarda bu tambur sistemi deÄiÅtirilerek, yan kanal manyetik ses kaydı için deÄiÅik bir tambur sistemi takılır. Bu sistemde hem tambur hem de ses kayıt kafası bulunur.
Film Kasetleri ; Ãzerinde iki makara bulunan ve bu makaralardan birine ham filmin yerleÅtirildiÄi diÄerine pozlanmıŠfilmin sarıldıÄı, içerisine ıÅık geçirmeyen hafif metalden üretilen kamera parçasına kaset denir.
Kaset ; Film kasetleri 60, 120 veya 360 metrelik film alabilecek Åekilde üretilirler. ÃalıÅılabilecek konunun süresine göre kaset deÄiÅtirilerek bir avantaj saÄlanır. Film kasetlerinin hareketi diÅli, mil friksiyon yayı gibi bir aracı ile alıcının motorundan aktarma ile saÄlanır. Bazı kamera kasetlerinde ise ayrıca kaset motoru da bulunur. Bu tür kasetleri kullanan kameralarda ana motorun gücü herhangi bir sistem ile kasete aktarılmamıÅtır. Kaset içindeki pozlanmıŠfilmi sarma makarası kaset motoru ile hareket ettirilir.
Kameralarda geriye sarma iÅlemi yapabilen motor varsa ve geriye sarma yapılacak motorun geri pozisyonuna alınması ile birlikte kaset motorunun da geri pozisyonuna alınması gerekir. Bu iÅlem yapılmazsa film gerilerek parçalanacaktır. Arri 16 ST kamera kasetleri motorludur. Kaset motoru enerjisini ana motoru besleyen güç kaynaÄından alır. Ayrıca kamera güç kaynaÄı kablosundan baÅka bir kablo yardımı ile senkron olarak çalıÅır. DiÄer kaset yapıları güç aktarma bakımından farklılık gösterirler. Kaset motoru olmayan sistemlerde gücü aktarmak için diÅliler kullanılmıÅtır. DoÄrudan kamera gövdesindeki kaset diÅlisi ile gücü alıp çalıÅırlar. Arri M 16, Arri BL 16,
Arri 35 II C, Eclair ACL 16 kameralarda bu tip kasetler kullanılır. Kasetler kamera üzerinde tek olduÄu gibi ayrı ayrı da olabilirler. Mitchell W 2+4 veya Frezzolini FR 16 ham film kaseti ayrı, pozlandırılmıŠfilm kaseti ayrı olarak imal edilmiÅtir.
Co - Aksial Kaset: Günümüzde en çok kullanılan sistemdir. Bu kasetlerin içinde ham film ve pozlandırılmıŠfilm için ayrı bölümler bulunur. Kaset içine ıÅık giremeyecek bir kapak sistemi vardır. Tambur baskı sistemi kasetin pozlanmıŠfilm bölümünde düÅünülmüÅ, filmi çeken tırnak ( Griff ) kamera üzerinde bırakılmıÅtır. Kaset kameradan bir diÅli yardımıyla güç almaktadır. Bu kasetin dizaynı aynı zamanda denge faktörleri dikkate alınarak yapılmıÅtır. Kamera ile bütünleÅen co-axial kaset, kameranın omuzda veya sdeadicam üzerinde dengeli kullanılmasına olanak verir. DiÄer bir özelliÄi ise film Åarjı çok çabuktur. Bukleleri verilerek takılan filmler kasetin içinde çekime hazır durumdadır. Filmi biten kameraman, bitirdiÄi kaseti çıkararak dolu bir kaseti alıp yerine kolayca ve film yanma problemi yaÅamadan bir kaç saniyede takar. Bu özellik diÄer kamera kasetlerine üstünlük saÄlamaktadır.
Film kasetleri özel alaÅımlı alüminyumdan üretilir ve özel bir boya ile mat siyaha boyanır. Kasetlerde biri ham, diÄeri pozlanmıŠfilm için iki göbek takozu veya film makarası için mil vardır. Bunları iki adet film aÄım kolu veya film baskı maÅası tamamlar. Ham filme baskı yapan kol aynı zamanda kasetin içindeki film rezervini bildirir. Bu da kasetin dıÅarıdan görünür bir yerinde olur.
Kaset kapakları ıÅıÄı sızdırmayacak Åekilde yapılmıŠve hassas kilit sistemleri ile üretilmiÅtir. Kapak dikkatle kontrol edildikten sonra kilitlenmelidir. Kasetlerin içi film kanalları metraj göstergesi ve kilitleri saÄlıklı çalıÅmalıdır.
Güç Kaynakları: Kamera motorunun ve varsa elektronik devresinin çalıÅması için gereken enerjiyi saÄlayan elemandır.
DoÄru Akım Güç Kaynakları: DoÄru akımlı güç kaynaklarına akü diyoruz. Aküler içlerinde özel üretilmiÅ bir pil veya genelde standart boyutlarda pil bulunan ve pillerin bittiÄinde deÄiÅtirilebileceÄi açılabilir bir kutu içine yerleÅtirilen ve kameraya enerji aktarmak için bir kablo soketinin bulunduÄu enerji kaynaÄıdır. Akülerde enerjisi tükendiÄinde atılan ve enerjisi tükendiÄinde Åarj edilebilen iki tür pil kullanılır.
DoÄru akımlı güç kaynakları 8 - 12 - 16 - 20 - 24 - 30 volt deÄerinde imal edilirler. Genelde 8 - 12 ve 16 volt olanları nikel cadmium dur.
Bu pil tipleri nedeniyle aküler iki grupta toplanabilir. Åarjsız aküler ve Åarjlı aküler.
Åarjsız Aküler: Genelde kuru pil ( Alkalin ) kullanır. Kuru pil enerjisi bittiÄinde Åarj edilemez ve atılır. Åarjsız akü tiplerinden yüksek gerilim ve akım kullanan aküler ise asitli sulu olarak imal edilirler. Voltaj olarak deÄeri yüksek olan akülerin hacimleri büyüyerek aÄırlıkları artmakta ve taÅımaları sorun yaratmaktadır. Tam Åarjlı bir akünün çalıÅma ısısı -20ºC ile +60ºC arasındadır. Bu nedenle daha yüksek ve düÅük ısılarda akü güç yitirecek ve kamera motorunun devri düÅecektir. Bu nedenlerle yüksek gerilim ve akımda çalıÅan kameralarda bu tip aküleri kullanmak yerine alternatif akım kullanılmaktadır.
Åarjlı Aküler: Nikel Cadmium veya Lidyum pil kullanan akülerdir. Bu tip piller enerjileri tükendiÄinde bir Åarj cihazı yardımıyla tekrar doldurulabilirler. Ancak bu akülerinde bir ömürleri vardır. Uzun süre kullandıktan sonra Åarj tutmazlar. Bu nedenle uzun ömürlü olmaları Åarj ve deÅarj iÅleminin saÄlıklı olması ile doÄru orantılıdır. Åarjı bitmemiÅ bir aküyü yeniden Åarj etmek yanlıÅtır. Uzun süre kullanılmadan Åarjlı olarak bekletilen akülerde özelliÄini yitirir. Bu tip aküleri periyodik bir sistemle Åarj ve deÅarj etmek gerekir. Åarjlı aküler bir Åarj aleti yardımı ile doldurulduklarından Åehir Åebekesi veya jeneratörden elde edilen bir enerjiye gereksinme duyarlar. Bu nedenle Åarjlı aküleri kullanmak için yine bir enerji kaynaÄına ihtiyaç vardır. Film kameraları için iyi Åarj edilmiÅ saÄlam bir akü 1250 metreye yakın film çeker. Bir kaç tane akü yardımı ile uzun süre Åehir Åebekesine ihtiyaç duymadan çekim yapılabilir. Bu nedenle enerji kaynaklarından fazla uzakta olan çekimlere imkan vermezler.
Kamera çalıÅma voltajına göre üretilen aküler, üretici firmaların çokluÄu nedeniyle çeÅitlidir. Kamera baÅka enerji kaynaklarının adaptasyonu ile çalıÅsa da, kamera için en saÄlıklı enerji kaynaÄı aküdür. Günümüzde modern kamera teknolojilerinde elektronik devrelerin kamera bünyesine girmesiyle daha çok doÄru akım kullanan kameralar üretilmektedir. DoÄru akım ise en saÄlıklı akü teknolojilerinden elde edilir.
Akü kullanmanın bir çok avantajı vardır. Akü, kamera ve kameramanın özgürce hareket edebilmesine olanak verir. Bu sayede kamera hareketi gereken cihazlarda kameraman rahat etmektedir. Elektrik enerjisinin bulunmadıÄı yerlerde çekim yapma olanaÄı saÄlar.
Alternatif Akımlı Güç Kaynakları: 110 veya 220 volt alternatif akımı, kamera motorunun çalıÅtıÄı voltaja bir transformatör veya adaptör yardımı ile indirerek kameranın çalıÅmasını saÄlayan cihazlara besleme ünitesi denir. Alternatif akım olan 110 veya 220 voltun, hem kamera çalıÅma voltajına düÅürülmesi hem de doÄru akıma dönüÅtürülmesi iÅlemini besleme ünitesi yapar. Günümüzde üretilen besleme üniteleri yardımı ile alternatif akım Åehir Åebekesi veya jeneratör voltajı kameralarda kullanılabildiÄi gibi nikel cadmium aküleri Åarj etmek mümkündür.
Kamera Motorları: Motor, kameranın mekanik parçalarına hareket saÄlayan elemandır. DoÄru akım ve alternatif akımla deÄiÅik voltajlarda çalıÅan türleri vardır. Motor kamera aküsü kullanılarak beslenir. Fakat jeneratör veya Åehir Åebekesinden gelen voltajın transformatör yardımıyla kamera çalıÅma voltajına uygun hale getirilmesiyle de çalıÅabilir.
Yapısal olarak
Kristal ( Crystal ) Motorlar: Kristal motorlar üzerlerinde bulunan bir elektronik devre yardımı ve kristal osilatör kullanarak 50 Hz gibi sabit bir frekansta dönüŠdevir hızları kontrol altına alınıp sabit devir hızı saÄlanmıÅtır. Bu sayede görüntü ve ses arasında eÅlemeler ( senkron ) saÄlanır. Kamera üzerinde bulunan 24 - 25 kare anahtarı ve hız ayar potansiyometresi yardımıyla motor devri kontrol edilebilir.
Senkron ( Synchron ) Motorlar: Belli bir voltaj altında birim zamanda sabit bir devirde çalıÅan motorlardır. Voltaj düÅmesi ile birim zamandaki devirleri de azalır. Bu nedenle genelde sessiz çekimlerde kullanılırlar. Sesli çekin yapılacaksa kamera ve ses kayıt cihazları pilot ton kablosu ile eÅlenmek zorundadır.
Senkron Olmayan Motorlar ( A Senkron - Non Synchron ): Bu tip motorlarda, motor üzerindeki devir komuta parçası ( devir rotoru ) yardımı ile belli voltaj bir altında birim zamandaki devir sayısını bilinen sınırlar içinde deÄiÅtirebilirler. Bu iÅlemin kontrolü takometre ile yapılır. Bazı deÄiÅken devirli motorlarda çekim sırasındaki voltaj deÄiÅikliÄi nedeniyle oluÅacak devir kayıpları, devir komuta parçası ile kısa bir süre içinde giderilir. DeÄiÅken devirli motorlar ile normal hareket hızlandırılmıŠhareket ( fast motion ) veya yavaÅlatılmıŠhareket ( slow motion ) çekimleri yapılabilir.
DeÄiÅebilir devirli motorlara sahip kameralarda devir sayısı deÄiÅtirildiÄinde buna baÄlı olarak örtücünün de birim zamandaki devir sayısı deÄiÅir. Bu sayede örtücünün açık kısmı film penceresi önünden birim zamanda normalden daha yavaÅ veya hızlı geçer. Bu durum filmin pozlanma süresini etkileyerek istediÄimiz hızdaki ( kare sayısındaki ) çekimi yapabiliriz. Pozlama dengesi ise diyafram sistemi ile saÄlanır.
Tek Kare Motorları: Canlandırma (Animasyon ) tekniÄi ile yapılan film çekimlerinde kullanılan kamera motorudur. Kameranın fotograf makinesi gibi tek kare veya birkaç kare çekim yapmasına olanak verir. Bu sayede çizgi film ( Drawing Animation ), kukla film ( Puppet Animation ), rölyef film ( Relief Animation ) çekimleri kolayca yapılabilir.
Bu bölümde yer alan bilgiler http://www.kameraarkasi.org sitesinden alınmıÅtır.