Makaleler

yaz okulu banner


SENARYO ve DRAMATİK YAZARLIK ATÖLYESİ YAZ OKULU

13 senedir aralıksız devam eden 'Sinema Yaz Okulu'muz bu sene de yaz boyunca devam ediyor! Haftaiçi hergün sabahtan akşama farklı gruplarla; yazıyoruz, çekiyoruz, kurguluyoruz! Siz de size uygun olan grubu seçin ve bizlere katılın, yaz aylarında sinema yapmanın keyfine varın.

Dramatik Yazarlık ve Senaryo Yaz Okulu'muz kış dönemi atölyelerimizden farklı olarak haftaiçi hergün yapılır ve toplam 2 hafta-10 gün sürer. Toplam 30 saat süren atölyede; uzun metraj, kısa metraj, belgesel, reklam filmi, klip senaryolarının nasıl ve ne şekilde yazılacağı anlatılır ve dramatik yazarlık eğitimi verilerek, katılımcıların dramatik olay ve karakter oluşturması beklenir. Ayrıca senaryoyu sunma biçimleri anlatılarak katılımcıları bu alanda yönlendirmeyi hedefler. Atölye süresince her öğrencimizin 1 kısa film senaryosu yazması, atölye sonunda ise uzun metraj veya dizi senaryosu yazması başarı sertifikası almak için zorunludur.Ayrıntılı atölye içeriği ve katılım şartları bilgisi için tıklayınız.

Atölyemiz bittikten sonra Senaryo Çetesi ile ortak proje yürütülmektedir.


YAZ OKULU 2015
EĞİTİM ve ÜCRET BİLGİSİ

Öğle Grubu

23 Haziran-3 Temmuz

2 Hafta Boyunca
Hafta içi her gün

12.00-15.00

 Akşam Grubu

23 Haziran-3 Temmuz

  2 Hafta Boyunca
Hafta içi her gün

19.00-22.00

  • 800-TL (Nakit ödeme)
    24 Saat Eğitim + Eğitim Sonrası Destek

 


Adres ve Ulaşım: Büklüm sk. No:16 / Bahçe Kat Kavaklıdere/Ankara | Harita için Tıklayınız.

İletişim: 0.312.425.41.29 - 0.555.747.75.57 | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.


DERSLER VE UYGULAMALAR, EĞİTMENLERİMİZ

  • Dramatik Yazarlık ve Senaryo Atölyesi Eğitim Programı için Tıklayınız.

 ÖN KAYIT İŞLEMİ

Sinema Yaz Okulumuza katılmak için öncelikle ön kayıt formunu doldurmalısınız. Ön kayıt işleminden sonra gerekli bilgiler telefon ve e-mail yoluyla size iletilecektir. Ön kayıt işlemi ücretsizdir. Kesin kayıt ve ödeme ilk ders öncesinde yapılır.

onkayit


AYRINTILI ATÖLYE BİLGİLERİ, KATILIM KOŞULLARI


Dramatik Yazarlık ve Senaryo Atölyesi'nin amacı, teknik bir metin olan ve bir filmin temelini oluşturan senaryonun nasıl oluşturulacağını, sinopsisten başlayarak, karakter çalışmaları, dramatik öğeler, film öyküsünün ve tretmanın yazılması, sahnelerin tasarlanması ve sıralanması ve diyalog yazılımı ile adım adım öğretmektir. Eğitim içeriği ve 'Dramatik Yazarlık' konusunu öne almasıyla alanında tektir. Dersler hem teorik, hem de uygulamalı olarak gerçekleştirilmekte ve konusunda deneyimli ve yetkin eğitmenler eşliğinde her katılımcı en az bir sinopsis, tretman ve senaryo yazma imkanı bulabilmektedir.

Katılımcıların beraberce çalışma yaptıkları bir atölye bu. Atölye sonunda tüm katılımcılar en az 5 tane uygulama yapacaklar ve finalde uzun metraj bir senaryo veya dizi film senaryosu yazacaklardır. Uygulamalar içinde, monolog, diyalog yazımları, kısa film, reklam veya sosyal reklam, tanıtım filmi, klip senaryosu, belgesel film senaryosu çalışmaları yapılmaktadır.

Atölyede hepimiz eşitiz. Alternatif bir eğitim atmosferi, demokratik bir ortam var. Her şeyi yaparak öğreniyoruz. Yeni dostluklar, arkadaşlıklar geliştiriyoruz.

Yazılan senaryo örnekleri film yapım ve yönetmenlik atölyesi öğrencileri tarafından film haline getiriliyor, kurgu atölyesi öğrencilerimiz tarafından kurgulanıyor! Atölyemizden başarı ile mezun olan öğrencilerimiz, "SENARYO ÇETESİ"ne transfer oluyor!

ATÖLYE BİLGİLERİ

  • İlgili tüm eğitim materyali tarafımızdan sağlanır.
  • Atölyemiz 2 Hafta - Haftaiçi Hergün - 10 ders- 30 ders saati sürmektedir.
  • Eğitimlerini başarıyla bitiren tüm öğrencilerimiz "Sinematek Aile Kulübü"ne üye olacaklardır. Kulübümüz hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.
  • Öğrencilerimiz atölyeden başarıyla mezun olduklarında Proje Yapım Toplantıları'nda yer alarak sınırsız eğitim ve pratik imkanı yakalarlar.
  • Tüm Sinematek atölyelerinde sınırsız teorik ve pratik destek ömür boyu sürer. Ayrıca atölyede kurulan arkadaşlıklar gelecek projelerde de size yardımcı olmaktadır.
  • Atölye en az 5, en çok 10 kişilik grupla gerçekleştirilir.
  • Kesin kayıt sırasında Sinematek Aile Kulübü üyelerine indirim uygulanır.
  • Atölye sonunda atölyemizi başarıyla bitiren öğrencilerimize Başarı Serifikası, ders notları DVD'si, ders sırasında yapılan uygulamaların dökümanları ve "Sinematek Aile Kulübü Üyeliği" belgesi verilir.

KATILIM KOŞULLARI

  • Grup çalışmasına uyum,
  • Derslere devam etme, aktif katılım,  ( 3 Ders mazeretsiz devamsızlık halinde sertifika verilmez.)
  • Yardımlaşma ve atölyedeki araç gereçlerin kullanımı konusunda hassasiyet,
  • Yazmak veya yazmayı sevmek!
  • Yaş ve eğitim sınırı yoktur. 18 yaşından küçükler için ailesinden izin belgesi istenir.

DRAMATİK YAZARLIK VE SENARYO ATÖLYESİ EĞİTİM PROGRAMI


  1. Giriş; Sinemanın gelişimi, sanat ve gişe filmi ayrımı, senaryo yazmaya yeni başlayanlar için dikkat edilecek belli başlı hususlar, iyi bir senarist olmak için yapılması gerekenler, senaryo yazımına giriş.
  2. Senaryo yazmaya başlamadan önce senaristin oluşturması gereken; Hedef kitle, olayın geçtiği zaman ve mekan, senaryonun türü, senaryonun teması ve konusu, sinema filmi ve dizi film biçim ve senaryoları arasındaki farklılıklar, Türkiye’de reyting ölçümleri.
  3. Karakter; Üç Boyutlu karakter analizi, karakter yaratılırken düşülen mantık hataları, karakter yaratma konusunda örnek bir çalışma ve filmlerdeki birkaç karakterin analizi.
  4. Senaryo Yazımına Giriş; Fikir, sinopsis, film öyküsü, tretman oluşturulması, yazımı, yazımda karşılaşılan güçlükler ve aşmanın yolları, yapılan hatalar, örnek sinopsis, tretman ve film öyküsü çalışması.
  5. Senaryo Yazımı; Biçimsel ve şekilsel olarak senaryo yazımı, sahne oluşumu, mizansen yazımı, diyalog yazımı, sahnelemede iç ses, dış ses, mekan ve müzik kullanımı, örnek çalışma ve daha önce yazılmış senaryolardan analiz çalışması.
  6. Senaryonun Unsurları; Düşünce, konu, kompozisyon, dramatik çatışma, karakter ve tip, aksiyon, dramatik olgu, olay, senaryoda anlatım, senaryoda kurgu, senaryoda ritm ve tempo.
  7. Senaryo Yanlışları; Öykü, konu, tema sorunları; zayıf konular, öyküdeki boşluklar, kompozisyon sorunları, anlatım sorunları, sahneleme sorunları, rastlantılar, olay örgüsü, mantık hataları, konudan sapma, tutarsızlık, final sorunları, diyalog sorunları, karakter sorunları, gerçeklik, inandırıcılık sorunları, ilerleme / gelişme sorunları, senaryoda verilecek bilginin miktarı, seyirciyi eksik parçaları bulma çabasına katma süreci, seyircinin tahminlerini yönlendirme, aldatmaca, senaryo yazımında gözönünde bulundurulması gereken diğer unsurlar, gösterilecek film örneklerinde düşülen yanlışlıkların tartışılması.
  8. Sinemada 20 Temel Kurgu ve Özellikleri (1); Araştırma, serüven, kovalamaca, kurtarma, kaçış, gereksiz aşırılıklar kurguları, bu kurgularla uyarlanan sinema ve dizilerin analizi.
  9. Sinemada 20 Temel Kurgu ve Özellikleri (2); Bilmece, rekabet, haksızlığa uğrayan kişi, ayartma, metamorfoz, intikam kurguları, bu kurgularla uyarlanan sinema ve dizilerin analizi.
  10. Sinemada 20 Temel Kurgu ve Özellikleri (3); Değişim, olgunlaşma, aşk, araştırma, fedakarlık, keşif, yükselme ve düşme kurguları, bu kurgularla uyarlanan sinema ve dizilerin analizi.
  11. Senaryo Geliştirme Süreci, Senaryonun Bölümleri ve Senaryo Biçimleri; Sahne ve sekans, senaryo bölümleri, sinopsis, tretman, Senaryo (Hareket, kişi ve mekan betimlemeleri, diyaloglar, sahne bilgileri, dış/gündüz), çekim Senaryosu (shooting script; senaryoya ek olarak dekupaj bilgileri, çekim bilgileri, mizansen bilgileri, çekim ölçekleri), story-board (resimli taslak).
  12. Senaryo Çetesiyle Toplantı; O güne kadar öğrendikleri bilgilerin pratikte karşılığının görülmesi amaçlı senaryo çetesiyle toplantı, yapılan çalışmaların senaryo çetesi tarafından değerlendirilmesi.
  13. Uygulamalı Senaryo Geliştirme Çalışmaları; Katılımcıların yazmaya başladıkları senaryoları geliştirme amaçlı çalışma, eksikliklerin tespiti.
  14. Yapımcılara ve Kültür Bakanlığına Senaryo Sunma Biçimleri; Senaryoların yapımcılara sunulması aşamasında dikkat edilmesi gereken noktalar, yönetmenlerin, yapımcıların, oyuncuların senaryodan beklentileri, kültür bakanlığına senaryo desteği almak adına sunum dosyası hazırlama.