ank-senaryo


SENARYO ve DRAMATİK YAZARLIK ATÖLYESİ


Atölye; 
3 ay, günde 3 saat, toplam 36 saatlik eğitimden oluşur. Hafta içi ve hafta sonu seçenekleri vardır.
İçerik; Uzun metraj film senaryosu, kısa metraj, belgesel, reklam filmi, dizi film, klip senaryolarının nasıl ve ne şekilde yazılacağı anlatılır. Dramatik yazarlık eğitimi verilerek, katılımcıların dramatik olay ve karakter oluşturması beklenir. Ayrıca senaryoyu sunma biçimleri anlatılarak katılımcıları bu alanda yönlendirmeyi hedefler. Atölye süresince her öğrencimizin 1 kısa film, 1 reklam, 1 belgesel, 1 klip senaryosu yazması, atölye sonunda ise uzun metraj veya dizi senaryosunun bir bölümünü yazması sertifika almak için zorunludur. Atölyemizde; senaryo yazarlığı ve yaratıcı yazarlık başta olmak üzere,  çocuklar ve gençler için yazarlık,  belgesel metin yazımı, reklam filmi yazarlığı, sosyal medya yazarlığı, bilim kurgu yazarlığı ve öykü, roman yazarlığı konuları da işlenmektedir. 

EĞİTİM ve ÜCRET BİLGİSİ
15-17 Eylül - 1-3 Aralık (3 ay)
Pazar Grubu: 12.00-15.00

Salı Grubu: 19.00 - 22.00
Ücret : 1.500-TL (3 taksitte ödenebilir)
ÖN KAYIT: Mesaj veya WhatsApp: 0.555.7477557 (Ad, Soyad ve Atölye Adı, mail adresi yazarak gönderiniz)
 

Senaryo ve Dramatik Yazarlık Atölyesi;
Sinema Teknik Derneği, Senaryo ve Dramatik Yazarlık Eğitimlerinin temel kursudur. Kontenjanı 3 – 8 kişidir.
Kimler İçin; Herhangi bir alanda (Uzun metraj, kısa film, reklam, tanıtım filmi, klip, bilgisayar oyunu, belgesel… senaryosu) film öyküsü yazmak isteyen, yazdığı senaryoyu doğru dramatik kurgu ile tekrar ele almak isteyen, yazmaya meraklı olan herkes içindir.

Anahtar Özelliği; Senaryonun nasıl ve ne biçimde yazılacağı anlatılır ve dramatik yazarlık eğitimi verilerek, katılımcıların dramatik olay ve karakter oluşturması beklenir. Dramatik olay örgüsü ve karakterin yolcuğunu anlatarak, ‘iyi’ senaryonun püf noktaları anlatılır. Senaryo Nasıl Yazılır ? Ayrıca senaryoyu çeşitli kurumlara sunma biçimleri anlatılarak katılımcıları bu alanda yönlendirmeyi hedefler. 
Kur Sistemi; Senaryo Atölyesi, senaryo öğretisinin temel kavramlarını öğretmeyi amaçlar. İleri senaryo yazım tekniklerini öğrenmek isteyen öğrencilerimizin ‘Senaryo 2’ kursuna katılmaları faydalı olacaktır. Ayrıca öğrencilerimiz yönelmek istedikleri diğer alan kurslarını (Film Yapım ve Yönetmenlik, Film Analizi, Kurgu/Montaj…) seçebilirler. Öğrencilerimizin devam edecekleri diğer kurslar indirimlidir.
Başarı Sertifikası; Kursa yüksek oranda katılım gösteren ve ilk kurun sonunda bir kısa metraj film senaryosunu tamamlamış öğrencilerimize ‘Başarı Sertifikası’ verilir.  Eğitmenlerimiz
Eğitim filmlerimizi izlemek için YoutubeDERS PROGRAMI

DERS ve UYGULAMA KONU BAŞLIKLARI
Anlatı nedir? Film Öyküsü nedir? Hikayenin Görselleştirilmesi. 

Senaryoda Biçim (Fransız + Amerikan Format) Sinopsis, Tretman özellikleri. Uygulama + Ödev
Sahne nedir nasıl yazılır? Temel Özellikler + Uygulama + Ödev
Sinema, Dizi Film, Belgesel, Kısa Film, Reklam, Tanıtım, Klip, oyun senaryosu Yazımı + Uygulama
Sinemada Mitoloji ve Bir Kahramanın Yolculuğu + Ödev
Karakter Yaratmak, Karakterin özellikleri, Çatışma + Uygulama + Ödev
Senaryoda Diyalog, Doğal Sesler Efekt ve Müzik + Uygulama
İyi Bir Kısa Metraj Film Senaryosu Oluşturma
Dramatik Yapıda 'Zaman' + Uygulama + Ödev
Karakterin Yolculuğu + Uygulama + Ödev
Film İncelemeleri ve Sahne Yazım Çalışmaları + Uygulama + Ödev
Storytelling / Hikaye nasıl anlatılmalı + Uygulama
Sinema Edebiyat İlişkisi, Uyarlama Senaryo
Proje Sunumları (Film Öyküsü) + Sunuş + Tartışma
Proje Sunumları (Senaryo) + Sunuş + Değerlendirme

BİTİRME PROJESİ ve SERTİFİKA alabilmek için; 1 kısa metraj film senaryosu veya 1 uzun metraj film veya dizi tretmanı yazıp teslim edecektir.
İleri Düzey Senaryo Kursunda, bir uzun metraj film veya 1 bölüm dizi senaryosu yazıp teslim edecektir.


SENARYO YAZIMI ATÖLYESİ EĞİTİM PROGRAMI


  1. Giriş; Sinemanın gelişimi, sanat ve gişe filmi ayrımı, senaryo yazmaya yeni başlayanlar için dikkat edilecek belli başlı hususlar, iyi bir senarist olmak için yapılması gerekenler, senaryo yazımına giriş.
  2. Senaryo yazmaya başlamadan önce senaristin oluşturması gereken; Hedef kitle, olayın geçtiği zaman ve mekan, senaryonun türü, senaryonun teması ve konusu, sinema filmi ve dizi film biçim ve senaryoları arasındaki farklılıklar, Türkiye’de reyting ölçümleri.
  3. Karakter; Üç Boyutlu karakter analizi, karakter yaratılırken düşülen mantık hataları, karakter yaratma konusunda örnek bir çalışma ve filmlerdeki birkaç karakterin analizi.
  4. Senaryo Yazımına Giriş; Fikir, sinopsis, film öyküsü, tretman oluşturulması, yazımı, yazımda karşılaşılan güçlükler ve aşmanın yolları, yapılan hatalar, örnek sinopsis, tretman ve film öyküsü çalışması.
  5. Senaryo Yazımı; Biçimsel ve şekilsel olarak senaryo yazımı, sahne oluşumu, mizansen yazımı, diyalog yazımı, sahnelemede iç ses, dış ses, mekan ve müzik kullanımı, örnek çalışma ve daha önce yazılmış senaryolardan analiz çalışması.
  6. Senaryonun Unsurları; Düşünce, konu, kompozisyon, dramatik çatışma, karakter ve tip, aksiyon, dramatik olgu, olay, senaryoda anlatım, senaryoda kurgu, senaryoda ritm ve tempo.
  7. Senaryo Yanlışları; Öykü, konu, tema sorunları; zayıf konular, öyküdeki boşluklar, kompozisyon sorunları, anlatım sorunları, sahneleme sorunları, rastlantılar, olay örgüsü, mantık hataları, konudan sapma, tutarsızlık, final sorunları, diyalog sorunları, karakter sorunları, gerçeklik, inandırıcılık sorunları, ilerleme / gelişme sorunları, senaryoda verilecek bilginin miktarı, seyirciyi eksik parçaları bulma çabasına katma süreci, seyircinin tahminlerini yönlendirme, aldatmaca, senaryo yazımında gözönünde bulundurulması gereken diğer unsurlar, gösterilecek film örneklerinde düşülen yanlışlıkların tartışılması.
  8. Sinemada 20 Temel Kurgu ve Özellikleri (1); Araştırma, serüven, kovalamaca, kurtarma, kaçış, gereksiz aşırılıklar kurguları, bu kurgularla uyarlanan sinema ve dizilerin analizi.
  9. Sinemada 20 Temel Kurgu ve Özellikleri (2); Bilmece, rekabet, haksızlığa uğrayan kişi, ayartma, metamorfoz, intikam kurguları, bu kurgularla uyarlanan sinema ve dizilerin analizi.
  10. Sinemada 20 Temel Kurgu ve Özellikleri (3); Değişim, olgunlaşma, aşk, araştırma, fedakarlık, keşif, yükselme ve düşme kurguları, bu kurgularla uyarlanan sinema ve dizilerin analizi.
  11. Senaryo Geliştirme Süreci, Senaryonun Bölümleri ve Senaryo Biçimleri; Sahne ve sekans, senaryo bölümleri, sinopsis, tretman, Senaryo (Hareket, kişi ve mekan betimlemeleri, diyaloglar, sahne bilgileri, dış/gündüz), çekim Senaryosu (shooting script; senaryoya ek olarak dekupaj bilgileri, çekim bilgileri, mizansen bilgileri, çekim ölçekleri), story-board (resimli taslak).
  12. Senaryo Çetesiyle Toplantı; O güne kadar öğrendikleri bilgilerin pratikte karşılığının görülmesi amaçlı senaryo çetesiyle toplantı, yapılan çalışmaların senaryo çetesi tarafından değerlendirilmesi.
  13. Uygulamalı Senaryo Geliştirme Çalışmaları; Katılımcıların yazmaya başladıkları senaryoları geliştirme amaçlı çalışma, eksikliklerin tespiti.
  14. Yapımcılara ve Kültür Bakanlığına Senaryo Sunma Biçimleri; Senaryoların yapımcılara sunulması aşamasında dikkat edilmesi gereken noktalar, yönetmenlerin, yapımcıların, oyuncuların senaryodan beklentileri, kültür bakanlığına senaryo desteği almak adına sunum dosyası hazırlama.

AYRINTILI ATÖLYE BİLGİLERİ, KATILIM KOŞULLARI


Senaryo Yazımı Atölyesi'nin amacı, teknik bir metin olan ve bir filmin temelini oluşturan senaryonun nasıl oluşturulacağını, sinopsisten başlayarak, karakter çalışmaları, dramatik öğeler, film öyküsünün ve tretmanın yazılması, sahnelerin tasarlanması ve sıralanması ve diyalog yazılımı ile adım adım öğretmektir. Eğitim içeriği ile alanında tektir. Dersler hem teorik, hem de uygulamalı olarak gerçekleştirilmekte ve konusunda deneyimli ve yetkin eğitmenler eşliğinde her katılımcı en az bir sinopsis, tretman ve senaryo yazma imkanı bulabilmektedir.

Katılımcıların beraberce çalışma yaptıkları bir atölye bu. Atölye sonunda tüm katılımcılar en az 8-10 tane uygulama yapacaklar ve finalde uzun mertaj bir senaryo veya dizi film senaryosu yazacaklardır. Uygulamalar içinde, monolog, diyalog yazımları, kısa film, reklam veya sosyal reklam, tanıtım filmi, klip senaryosu, belgesel film senaryosu çalışmaları yapılmaktadır.

Atölyede hepimiz eşitiz. Alternatif bir eğitim atmosferi, demokratik bir ortam var. Her şeyi yaparak öğreniyoruz. Yeni dostluklar, arkadaşlıklar geliştiriyoruz.

Yazılan senaryo örnekleri film yapım ve yönetmenlik atölyesi öğrencileri tarafından film haline getiriliyor, kurgu atölyesi öğrencilerimiz tarafından kurgulanıyor! Atölyemizden başarı ile mezun olan öğrencilerimiz, "SENARYO ÇETESİ"ne transfer oluyor!

ATÖLYE BİLGİLERİ

  • İlgili tüm eğitim materyali tarafımızdan sağlanır.
  • Atölyemiz 12 Hafta - 16 ders, ortalama 50 ders saat sürmektedir.
  • Eğitimlerini başarıyla bitiren tüm öğrencilerimiz "Sinematek Aile Kulübü"ne üye olacaklardır. Kulübümüz hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.
  • Öğrencilerimiz atölyeden başarıyla mezun olduklarında Proje Yapım Toplantıları'nda yer alarak sınırsız eğitim ve pratik imkanı yakalarlar.
  • Tüm Sinematek atölyelerinde sınırsız teorik ve pratik destek ömür boyu sürer. Ayrıca atölyede kurulan arkadaşlıklar gelecek projelerde de size yardımcı olmaktadır.
  • Atölye en az 5, en çok 15 kişilik grupla gerçekleştirilir.
  • Kesin kayıt sırasında peşin ödemeye ve Sinematek Aile Kulübü üyelerine indirim uygulanır.
  • Atölye sonunda atölyemizi başarıyla bitiren öğrencilerimize Başarı Serifikası, ders notları DVD'si, ders sırasında yapılan uygulamaların dökümanları ve "Sinematek Aile Kulübü Üyeliği" belgesi verilir.

KATILIM KOŞULLARI

  • Grup çalışmasına uyum,
  • Derslere devam etme, aktif katılım,  ( 3 Ders mazeretsiz devamsızlık halinde sertifika verilmez.)
  • Yardımlaşma ve atölyedeki araç gereçlerin kullanımı konusunda hassasiyet,
  • Yazmak veya yazmayı sevmek!
  • Yaş ve eğitim sınırı yoktur. 18 yaşından küçükler için ailesinden izin belgesi istenir.
 

facebook

twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."

bülten

Eğitim ve Etkinlik Duyuruları İçin Mail Listemize Abone Olun, Sizi Aylık Bültenimizle Bilgilendirelim!
İsim
E-mail

film ekipmanlariSinematek Ailesine Özel İndirimli Kiralama Seçenekleri!